Random header image... Refresh for more!

Hiio hoi ja rommia pullo!

Ruotsin Piraattipuolueen menestys EU-vaaleissa täytyy pistää merkille eräänä tärkeimmistä vaalien tapahtumista.

Taivaalta voitto ei tipahtanut. Dagens Nyheter uutisoi jo huhtikuun lopulla Piraattipuolueen olevan lähes suurin puolue nuorimpien äänestäjien (18–29) keskuudessa, ja neljänneksi suurin vielä seuraavassakin ikäluokassa (30-44). Merkille pantiin jo tuolloin myös se, että huomattava osa kannattajista on naisia.

Piraattiliitto kommentoi osuvasti juuri EU-vaalien alla pidettyjen Ruotsin kouluvaalien vain kärkevöittävän kuvaa: ”Piratpartiet on ollut [koulu]vaalien ylivoimainen voittaja 28 ja 34 prosentin kannatuslukemilla … Piratpartiet sai enemmän ääniä kuin Ruotsin kaksi suurinta puoluetta, maltillinen kokoomus ja sosialidemokraatit, yhteensä.”

Juttu sisältää mehevän repliikin Ruotsin Piraattipuolueen puheenjohtajalta, Rick Falkvingelta. Tämä kommentoi blogissaan:

”On erityisen merkillepantavaa, kuinka itseään ’aikuisiksi’ kutsuvat reagoivat näihin tuloksiin”, Falkvinge jatkaa. ”Reaktiot ovat järjestään vähätteleviä. Kaikki nämä kouluvaalitulokset yritetään selittää olemattomiin tyyliin ’nuoriso ei ymmärrä’, tai että ’he ymmärtävät paremmin kun he tulevat äänestysikään’. Kyseessä on hämmästyttävän ylimielinen asenne. Toivottavasti se tosiasia, että nämä oppilaat ovat jo nyt äänestysikäisiä, toimii herätyskellona näille ylimielisille itseään aikuisiksi kutsuville. Sillä he itse ovat niitä, jotka ovat oppitunnin tarpeessa. He itse ovat niitä, jotka osoittavat jatkuvaa ylimielistä piittaamattomuutta kansalaisoikeuksista. Juuri tämä piittaamattomuus on ollut koko piraattiliikkeen kasvun perusta.”

Pankaa merkille Falkvingen asenne! Mitä se sanoo? Eikö se sanokin, että uudet commonsit on pakotettava voimaan. Eikä siis pelkästään sosiaalisena, vaan myös juridisena faktana, niin sanoaksemme.

Tiettyä kyynisyyttä ei Falkvingen asenteesta puutu, ja se tulee ihmiseltä, joka ymmärtää varmasti immateriaalisten commonsien luonteen yhteisöresursseina, joiden käytännön tuottaminen tapahtuu perimmiltään puhtaana vertaistoimintana. Silti hän peräänkuuluttaa taisteluasennetta taantumusta vastaan ja kehottaa hyökkäämään puoluepolitiikankin alueelle. Ilmeistä toiveikkuuttakin siis, ehkä jopa ennen kaikkea.

Onko kyse sitten piraattiliikkeen vesittämisestä? Eikö kaikki puolueisiin liittyvä ole myrkkyä liikkeille? Tuskinpa. Piraattien vaatimukset eivät ole syleltävissä kuoliaaksi aivan lähitulevaisuudessa. Hyökkäys puoluepolitiikkaan tulee varmasti vain kiihottamaan liikettä sekä antamaan sille poliittista suojaa. Hyvä kysymys sen sijaan on, jääkö puolue vain Pirate Bay:n saamien tuomioiden jälkeiseksi ”yhden asian aggressioksi”, vai kykeneekö se kasvamaan laajempialaiseksi tietoyhteiskuntapuolueeksi. Vähintään ilmiö osoittaa jo nykyisellään vanhan kaartin puolueiden jääneen pahasti jälkeen internet-yhteiskuntaan kasvaneiden ihmisten kokemusmaailmasta.

Rekuperaatiota tulee varmasti tapahtumaan, mutta vaikea piraattien taktiikkaan on vain kyynisesti suhtautua. Kyllä se ennemminkin lämmittää. Ei muuta kuin taantumus alta kölin ja tuulta purjeisiin!

Piraateille kymmenen pistettä ja papukaijamerkki!

Lähteet:

Piraattiliitto 3.6.2009, Piratpartiet ylivoimainen ykköspuolue koululaisten keskuudessa, http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/06/piratpartiet-ylivoimainen-ykkospuolue-koululaisten-keskuudessa

Yle 29.5.2009, Ruotsin piraatit ovat rynnimässä voimalla Brysseliin, http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/article766279.ece

Dagens Nyheter 29.4.2009, Unga väljare kan ge Piratpartiet EU-mandat, http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/unga-valjare-kan-ge-piratpartiet-eu-mandat-1.855936

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment