Random header image... Refresh for more!

Joulusatu: Hande ja totanoin Kepa

Slangiversiosta korsoroinut Timo Kalevi Forss

Megafoni on julkaissut perinteisesti joulusadun. Joulu on lasten juhla. Siksi meidän satumme saa kiltit lapset itkemään. Grimm joint.

Sairaan monta vuotta vittu sitte totanoin jossai iha vittu korves budjas yx tiätsä sikaköyhä perhe, jonka faija oli niinku semmonen puunhakkaaja, mikä vittu teki duunii skuzissa.

Muzi totanoin taas hoiti vittu kersoi tiätsä himas, eikä sillon niinku ollu mitää lapsilisii vittu tai totanoin muit tukii, joten vittu se perhe tiätsä oli niinku tosiaan köyhä. Niil vittu oli pari totanoin skidii: kundi vittu minkä nimi oli Hande ja tiätsä kimma, jota niinku sanottii Kepax.

Yhtenä iltana ku skloddit vittu oli jo totanoin goisaamas, ni vittu muzi ja tiätsä faija kelas niinku mist sais fyrkkaa, et vois vittu hankkii edes totanoin safkaa. Toinen juttu mitä ne funzi oli, vittu et miten sais tiätsä kului niinku rajotettuu, ku vittu kaikki bungas totanoin jo sillon ihasumeen paljon.

Sillon vittu perheen muzi kerto äijälleen tiätsä idixensä.

Akka oli kekannu, et niinku roudattais kersat vittu aamul skuziin totanoin ja jätettäis sinne. Eihän natiaiset vittu mitää takas tiätsä himaan osais, vaa ne niinku joutuis pärjään vittu omin voimin. Kyl joku ne totanoin sielt löytäis vittu ja ottais tiätsä omix skideix. Niinku äijä ei vittu oikee lämmenny tollaselle ajatuxelle, mut totanoin ku muija jaagas tarpeex vittu kauan, ni oliha tiätsä sen pakko sit niinku suostuu.

Handen ja vittu Kepan totanoin piti vittu ol jo tiätsä unes, mut eihän niinku ne viel ollu vittu zipannu, ku niiden totanoin magat meuhkas vittu iha kybäl tiätsä näläst. Ne niinku siis vittu kuuli muzin ja totanoin faijan jupinat. Kepa vittu rupes siin tiätsä sit spiidaan, niinku mut Hande lupas, vittu et totanoin kyl se vittu viel fixaa tän jutun kondixeen. Tiätsä se meni pihalle ja niinku blokkas fikat täyteen stemui. Sit vittu se tuli totanoin takas inee vittu ja sano systerilleen: ”Nou tiätsä hätä, niinku systeri. Goisaa vittu sä vaa, totanoin kyl tää vittu täst.”

Aamul muzi tiätsä tuli niinku iha vittu sika-aikasin herättään totanoin kersoja ja sano, et nyt lähettäs koko vittu jengi skuziin kerään puita. Tiätsä kumpiki sai snadin biitin leipää, niinku jonka vittu piti riittää koko totanoin päivän safkax ku ei ollu enempää. Lähettiin vittu menee.

Matkal Hande dallas tiätsä snadin niinku matkaa muiden peräs ja ku vittu faija kysy, et totanoin mix se on nii vittu hidas, tiätsä se vaa niinku heitti jotai vittu hämärää totanoin läppää vittu takas. Mut tiätsä oikeestise hidasteli six, niinku et vittu aina totanoin välil se vittu stiggas stemun fikast siihen matkan varrelle.

Ku perhe tiätsä oli iha korves, ni niinku muzi ja vittu faija käski totanoin kersojen kerätä vittu snadei puita tietys mestas ku ne ite tiätsä menis vähä niinku kauemmas ezii bulimpii klabei. Pitihä vittu se arvata, et skäiväreit totanoin alko ramasee iha sikana ja vittu niin tiätsä ne nukahti siihen niinku mestaan. Ku ne vittu heräs, totanoin ni muzi ja faija vittu oli menny tiätsä jo himaan ja niinku kelannu, et kersat saa tosiaanki jäädä vittu skuttaan.

Mut totanoin skidithä seuras Handen vittu pudottamii stemui tiätsä ja löys niinku sillee himaan. Vittu muzi oli iha bolzihukas ku totanoin ne tuli vittu bäx, mut tiätsä faijal oli niinku ollu hirvee vittu morkkis ja totanoin nyt se diggas et Hande ja Kepa vittu oli taas kotona.

Jonku ajan tiätsä kuluttuu, niinku ku vittu paalut oli totanoin taas finaalis, muzi bamlas vittu faijan kans samoi tiätsä juttui. Ja taas niinku kersat vittu kuuli. Mut täl kertaa dörzi totanoin oli lukos, eikä Hande vittu päässy kerään tiätsä stemui. Aamul niinku piti lähtee vittu skuziin ja totanoin taas vittu saatiin snadit tiätsä leipäbiitit, mut niinku viel snadimmat ku viimex.

Samallainen kuvio toistu ku vittu viimexki: mentiin iha korpiskuziin, totanoin viel syvemmälle vittu ku edelliskeikal, ja tiätsä taas Hande niinku lorvi muiden vittu peräs. Täl kertaa se stiggaili snadei leivän murui matkan totanoin varrelle, ku eihä vittu sil tiätsä ollu fikas tosiaan niit stemui niinku täl kertaa. Sit skidit vittu taas nukahti totanoin ja vittu muzi tiätsä ja faija jätti ne sinne goisaan.

Ku ne heräs, niinku ni ei leivän murusii vittu enää ollukkaa. Kai totanoin jotku fögelit vittu tai sellaset oli skruudannu tiätsä ne pois.

No, Hande niinku ja Kepa ei ekax vittu sillee kelannu totanoin mitää, mut vittu kyl siin tiätsä alko jossai vaihees niinku tul vittu skidi totanoin nälkä ja jano. Löys ne sielt vittu skuzist marjoi tiätsä ja tollast, mut eihä niinku nyt kasvava kersa sellasel safkal monta vittu päivää jaxa. Varsinki ku totanoin ne dallas koko ajan vittu ja koitti tiätsä ezii tietä niinku pois vittu sielt skutast. Mezäs zombailles totanoin vierähti äkkii vittu pari tiätsä päivää ja tyypit niinku alko ol vittu jo aivan romuna.

Kolmantena päivänä ne näki totanoin ihan sikavalkosen vittu fögelin, joka tiätsä flygas niinku sillee, et niiden oli vittu iha pakko följaa sitä. Totanoin se vei vittu ne suoraa tietä mestaan, mis oli järjettömän tiätsä siisti ja aika buli niinku piparikämppä.

Kersat vittu oli iha totanoin onnest soikeena, ku pääsis smagaan vittu pitkäst aikaa tiätsä muutaki safkaa ku marjoi. niinku Ne ryntäs kämpän luo ja alko maistel vittu kattoo ja fönärii. Mut totanoin sillon kämpäst kuulu vittu jonku vosun tiätsä ääni, joka sano: ”Kuka niinku kehtaa skrudaa mun himaa?” Kersoil vittu oli nii totanoin sairas nälkä, vittu et tiätsä ne niinku vaa vastas: ”Vittu blosis tääl, ei kai totanoin oo hosis!”

Sillon mökist tuli semmonen vittu vanha akka, tiätsä jonka muka kävi niinku kersoi vittu säälix. Se pyys totanoin ne inee. Ekax vittu skidit tiätsä mietti, et nast akka, mut niinku sit vittu ne totanoin huomas, et kaikki vittu dörzit oli boses ja ämmä oli ottanu skäivärit vangeix. Tiätsä Se oli kelannu, et niinku jos Handen vittu lihottais, totanoin siit tulis muree paisti. Kepa vittu sais olla palvelijana loppu ikänsä, tiätsä eli ei niinku kovin kauan. Vittu kimman piti roudailla eukolle kaikkee, niinku vodaa ja klabei totanoin ja tollast.

Yhtenä päivänä mummo vittu oli sit saanu tiätsä tarpeexeen venaamisest ja se käski Kepaa roudaan niinku saavillisen vodaa kaivost, et sais tehtyy vittu hyvän keitinliemen. Siel liemes totanoin täti sit keittelis vittu Handest ittelleen oikeen juhla-aterian. Kepan tiätsä teki mieli spiidaa, mut niinku koska vittu se skagas ämmää totanoin nii paljon ni sen vittu oli tiätsä vaa tehtävä, mitä tää käski.

Eukko käski Kepaa ekax niinku ziigaan, oisko vittu uuni tarpeex totanoin kuuma, et siel vois paistaa vittu leipää. Se oli funzinu tiätsä törkkäävänsä koko kersan sinne, niinku koska ei enää vittu tarttis mitää totanoin palvelijaa. Kepa onnex arvas, vittu mitä vosu tiätsä meinas ja väitti, niinku ettei vittu tosiaankaa tienny miten totanoin koko uuni edes skulaa. Vittu akka tuli siihe uunin luo tiätsä ja aiko niinku muka niinku opettaa Kepaa.

Vittu sillon pikkukimma pinnisti totanoin kaikki habansa vittu ja törkkäs tiätsä eukon kokonaa inee sinne niinku uuniin. Eukko huus ku syötävä, vittu mut ei totanoin jeesannu, vaa oli vittu pakko myöntää, et tiätsä takkiin tuli. Kepa ryntäs Handen niinku luo ja päästi sen vittu vapaax. Broidi ja sen totanoin systeri halas toisiaan iha onnessaan. Vittu ne huomas tiätsä ilkeen vosun niinku mökin vittu luona kannellisen boxin, mikä totanoin oli iha täys vittu timanttei tiätsä ja fyrkkaa. Niinku onnex siin oli vittu fillarit alla, et ne totanoin jaxais roudaa sen vittu himaan. Tiätsä mut miten ne pääsis takas muzin ja faijan luo?

Kersat lähti dallaan ja tuli vähän niinku ajan pääst vittu bulille järvelle. Totanoin ranzus zimmaili valkonen, vittu hervottoman kokonen sorsa. Tiätsä Kepa huus sille niinku sorsalle: ”Hei nast fögeli, vittu et totanoin viittis vittu jeesaa parii tiätsä skloddii pulas. Vie meijät himaan, niinku pliis!”

Ankal ei ollu vittu muutakaa totanoin tekemist ja se vittu käski natiaiset zittaan selkäänsä. Sorsa tiätsä zimmas järven niinku toiselle puolelle vittu ja totanoin kersat huomas, et nehä vittu oli iha tiätsä himakämpän lähellä. Ne zennas nää mestat niinku jo hyvin. Ei menny ku vittu iha snadisti aikaa, ni skidit pääs himaan. Muzi totanoin ja faija vittu oli siel kans tiätsä ja niil niinku oli nyt kummalki kaamee vittu morkkis ja totanoin ikävä omii kersoi. Vittu skloddit avas tiätsä dörzin ja tuli inee.

Perhe piti niinku sairaan siistit bailut vittu ku oli taas kimpassa. Totanoin ja nyt vittu niil oli tiätsä ne noidan niinku fyffetki, et vittu sais taas safkaa ja vaik totanoin mitä.

Niinpä se fämili eli vittu nastan loppuelämän.

Hande ja Kepa julkaistu alunperin kirjassa Snögeli ja seittemän snadii starbuu (WSOY 2001).

YouTube Preview Image

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment